Kisegítik a bajba jutott szülőt

Ha valakinek van egy bírósági végzése, de a másik szülő legalább hat hónapja nem fizet, és eredménytelen volt a végrehajtás is, akkor beadhatunk egy kérelmet a gyámhivatalnak. További feltétel, hogy a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj összegének a kétszeresét, ami összesen maximum 57 ezer forint. Ebben az esetben kérhetjük az államtól a tartásdíj megelőlegezését, akár visszamenőleg is. Ez az összeg nem lehet az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a felénél több, tehát körülbelül 14 ezer forint havonta gyermekenként. Vigyázat, a megelőlegezési tartásdíjat a tartásra kötelezettnek vissza kell fizetni! – hívja fel a figyelmet dr. Dobozy Lilla ügyvéd, aki elárulta: az állam maximum kétszer három évig folyósítja a pénzt.

Hogyan határozzák meg az összeget?

Nemcsak a szülők bejelentett jövedelme számít, hanem a tényleges bevétel és a vagyon is. Emellett a bíróság figyelembe veszi a gyermek megszokott életszínvonalát is. Ez azt jelenti, hogy a gyerektartásba bele kell számolni például a gyermek különóráit és egyéb kiegészítő foglalkozásait is, mert azok pénzki­adással járnak.

Meddig jár a gyerektartás?

A gyerektartást az utód 18 éves koráig kell fizetni. De ha folytatja a tanulmányait nappali képzésen, akkor úgynevezett nagykorú rokontartás jár utána, ami nagyjából ugyanannyi, mint a tartásdíj. De ezt sem lehet a végtelenségig húzni, csak 25 éves korig. Befolyásolja az összeget, ha a gyerek diákmunkán van. Ilyenkor felmérik a havi jövedelmét. Ezt kell kiegészítenie a szülőnek, hogy a gyerektartás összege kijöjjön.

A teljes cikk itt érhető el: http://www.borsonline.hu/aktualis/nem-kap-gyermektartast-kerjen-az-allamtol/149293

Forrás: borsonline.hu

Ha ön is érintett bármilyen családjogi kérdésben, válásban, válóperben, házassági vagy élettársi vagyonmegosztásban kérem keressen bizalommal a +36 20 501 3414 telefonszámon vagy elérhetőségeim egyikén. A családjogról pedig itt olvashat.