„Valóban azt az ingatlant vesszük meg, amiről megegyeztünk?”

Talán meglepő lehet, de az egyik legfontosabb dolog, amivel egy szerződést kezdeni kell, hogy az ingatlan adatait precízen rögzítjük a Tulajdoni lapnak megfelelően. Amennyiben nem az az eladó, aki a tulajdoni lapon, mint lakástulajdonos, háztulajdonos szerepel az az ingatlan adásvételi szerződés meghiúsulását jelentheti. Tehát mindig győződjünk meg arról, hogy azt az ingatlan vesszük meg és attól, amit és akitől szeretnénk.

Az eladó(k) és a vevő(k) adatait érvényes hatósági igazolványok alapján szükséges rögzíteni, valamint JÜB keretrendszeren keresztül (Jogügyletek Biztonságát erősítő adatszolgáltatási keretrendszer) ellenőrizni, hogy megelőzzük a téves Földhivatali bejegyzéseket, esetleg ne kapjuk meg a tulajdonjog bejegyzéséről szóló határozatot (átírás).

Pontosan tüntessük fel a foglalót, amennyiben van, a vételárat és a fizetés pontos menetét, feltételeit. Ezzel sok problémától és szükségtelen ügyvédi költségektől kímélhetjük meg magunkat (szerződésmódosítás, illetve új szerződés szerkesztésének díja).

„Miért szükséges egy tapasztalt ingatlanos ügyvéd vagy ingatlanjogász segítségét igénybe venni?”

Bár az okiratot szerkesztő és ellenjegyző ügyvéd az adásvételi szerződésnél mindkét felet képviseli, álljunk bármelyik oldalon is, eladóként vagy vevőként egy lakásingatlan vagy házvásárlás során, fontos a jól megfogalmazott és szerkesztett adásvételi szerződés, mivel így biztosak lehetünk abban, hogy a jogos érdekeinket (késedelmi kamat, kötbér) hatékonyan és gyorsan tudjuk érvényesíteni. Így minimálisra tudjuk csökkenteni a vételár késedelmes vagy a nem szerződésszerű teljesítésének lehetőségét.

Szeretné bebiztosítani magát arra az esetre, ha bankhiteles fizetésnél a vevő nem kapja meg a hitelt vagy csak később a tervezettnél? Esetleg az eladó késik a birtokbaadással? Bárhogy legyen is, érdemes az ilyen esetekre is felkészülni a fizetési határidő megfelelő módon történő rögzítésével, ezáltal biztosítani az elállási jogot vagy kötbér fizetés kikötését. Ilyen nagy értéknél a biztonság a legfontosabb.

Egy lakásszerződés egyik legfontosabb része a tulajdonjog átírásának napja és annak feltételei. Csak akkor történjen meg a tulajdonjog átruházása a vevőre, ha a szerződéses rendelkezéseknek megfelelően a vevő a teljes vételárat kifizette. Amennyiben részletfizetésben egyeztek meg, akkor határozottan ajánlott a tulajdonjog átruházásához szükséges bejegyzési engedély esetében az ügyvédi letét alkalmazása. Így biztos lehet mindkét fél, hogy a szerződéses rendelkezések maradéktalanul teljesülnek és garantálhatják maguknak a maximális biztonságot.

Végül mindenképp szót kell ejtenünk néhány gyakorlati jó tanácsról. Mivel a birtokbaadás napja eltérhet a tulajdonjog átadásának napjától, a mérőórák aktuális állását rögzítsék egy írásbeli jegyzőkönyvben. Ugyanitt meg tudnak egyezni a kulcsok átadásáról, a Szervezeti és Működési Szabályzatról és a Társasház alapító okiratáról, de megegyezhetnek a károk megtérítéséről is, ha vevő a teljes vételár teljesítése előtt költözne be.

Amennyiben szeretne biztosra menni egy helyesen megfogalmazott és megszerkesztett adásvételi szerződéssel, ne habozzon.

További információkat szeretne kapni a szavatossági kérdésekről, CSOK-ról, a beépített bútorzatról, a garázsról, további jogszabályi kikötésekről vagy a haszonélvezeti és szolgalmi jogról, akkor hívjon vagy írjon bátran.

Ha ön is érintett bármilyen ingatlanjogi kérdésben legyen az ingatlan adásvételi szerződés, ingatlan ajándékozási szerződés, jelzálog, ingatlan bérleti szerződés, kérem keressen bizalommal a +36 20 501 3414 telefonszámon vagy elérhetőségeim egyikén. Az ingatlanjogról pedig itt olvashat.